Loading

FAQ

Τι σημαίνει το NLP;

NLP είναι το ακρώνυμο του Neuro Linguistic Programming που μεταφράζεται στα Ελληνικά ως Νεύρο Γλωσσολογικός Προγραμματισμός.

Τι είναι ακριβώς το NLP;

Είναι ένα μοντέλο επικοινωνίας και συμπεριφοράς το οποίο μελετά τα πρότυπα συμπεριφοράς και αλληλοεπίδρασης μεταξύ του εγκεφάλου («νεύρο»), της γλώσσας («γλωσσολογικός») και του σώματος. Από την οπτική γωνία του NLP, αυτή η αλληλοεπίδραση είναι που δημιουργεί είτε την αποδοτική είτε την μη αποδοτική συμπεριφορά του ατόμου και είναι υπεύθυνη για τις λειτουργίες που βρίσκονται πίσω από την υπεροχή ή την παθολογία του ανθρώπου.

Σε τι χρησιμεύει το NLP;

Το NLP διδάσκει τρόπους και μεθόδους επικοινωνίας – πρωτίστως με τον εαυτό μας και έπειτα με τους γύρω μας – όπου διά μέσω της γλώσσας (λεκτικής & μη λεκτικής) να προγραμματίσουμε το «νευρικό» μας σύστημα σε συμπεριφορές υγιής για εμάς και τους γύρω μας.

Πως ξεκίνησε το NLP και από ποιους;

Το NLP δημιουργήθηκε από τον Richard Bandler φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στην Σάντα Κρουζ (University of California in Santa Cruz) και τον John Grinder καθηγητή της Γλωσσολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, το 1975, όταν ασχολήθηκαν με το ερώτημα: «τι είναι αυτό που κάνει τους επιτυχημένους ανθρώπους επιτυχημένους;» Είναι τα γονίδια τους, η μόρφωσή τους ή μήπως κάτι άλλο; Κατέληξαν ότι κύριο στοιχείο της επιτυχίας των ανθρώπων είναι η ικανότητα της επικοινωνίας τους. Αποφάσισαν λοιπόν να μελετήσουν μία από τις δυσκολότερες μορφές ανθρώπινης επικοινωνίας που είναι η επικοινωνία μεταξύ ψυχοθεραπευτή & θεραπευόμενου. Τα στοιχεία εκείνα που θα έκαναν επιτυχημένη την επικοινωνία σε αυτή την ιδιαίτερη και απαιτητική ανθρώπινη σχέση θα βοηθούσαν τα μέγιστα στην επικοινωνία όλων των υπόλοιπων διαπροσωπικών σχέσεων, προσωπικών & επαγγελματικών.

Σε ποιους μπορεί να είναι χρήσιμο το NLP;

Σε επαγγελματίες που αναζητούν αποτελεσματικά εργαλεία για τη δουλειά τους από τους χώρους της Διοίκησης, των Πωλήσεων, της Νομικής, της Δημοσιογραφίας, της Εκπαίδευσης, της Ιατρικής & Ψυχοθεραπείας, της Δημιουργικότητας & των Τεχνών και φυσικά σε ανθρώπους που αναζητούν μεθόδους και πηγές για προσωπική βελτίωση & εξέλιξη.

Χρειάζεται να έχω κάποια προηγούμενη εκπαίδευση για να μπορέσω να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο NLP;

Όχι, σεμινάριο NLP μπορεί να παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε. Χρειάζεται μόνο να έχει επιθυμία για να μάθει κάτι νέο και να είναι ανοιχτός στην αλλαγή.

Ποια η διαφορά των σεμιναρίων NLP από άλλα σεμινάρια;

Η μέθοδος εκμάθησης του NLP είναι ειδικά σχεδιασμένη έτσι ώστε η γνώση να μην είναι απλά στο επίπεδο της πληροφόρησης αλλά μέσω βιωματικών ασκήσεων η αλλαγή να περνάει στο νευρικό μας σύστημα και να μπορώ πλέον να την εφαρμόσω. Τα επίπεδα εκμάθησης που ακολουθούνται σε σεμινάρια NLP είναι: • διάλεξη ακολουθούμενη από • επίδειξη των τεχνικών ή εργαλείων που χρειάζονται για την αλλαγή • εφαρμογή αυτών των τεχνικών από τους συμμετέχοντες με την εποπτεία του εκπαιδευτή (γι’ αυτό και επιβάλλεται μικρός αριθμός συμμετεχόντων προκειμένου ο εκπαιδευτής να μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του κάθε συμμετέχοντα) • ανατροφοδότηση και σχολιασμός των σημείων εκείνων που χρειάζονται βελτίωση.

Ποιος μπορεί να διδάξει NLP;

NLP μπορεί να διδάξει αυτός που έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από διεθνής οργανισμούς ως «Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής NLP». Είναι σημαντικό να εμπιστευτείτε Πιστοποιημένους Εκπαιδευτές και Ινστιτούτα NLP διότι το NLP (όπως και κάθε επιστήμη) στα χέρια ημιμαθών μπορεί να αποβεί επικίνδυνο, βλαπτικό ή έστω όχι τόσο αποτελεσματικό, ωφέλιμο και θεραπευτικό όπως έχει τη δυνατότητα πραγματικά να είναι.

Ποια είναι τα επίπεδα σπουδών στο NLP;

Τα επίπεδα σπουδών στο NLP είναι 4: 1. Basic NLP: είναι ένα 2ήμερο σεμινάριο που παρουσιάζει τις βασικές τεχνικές του NLP. Το σεμινάριο αυτό είναι προαπαιτούμενο για το 1ο έτος σπουδών του NLP αλλά αποτελεί από μόνο του σημαντική και αυτοτελής γνώση στο NLP. Το σεμινάριο αυτό γίνεται από το NLP in Crete. 2. NLP Practitioner: το 1ο έτος σπουδών στο NLP. Είναι 11 Σαββατοκύριακα, ένα ΣΒΚ κάθε μήνα που περιλαμβάνει βιωματικά σεμινάρια, ομαδικές και ατομικές εργασίες, παρουσιάσεις, και αξιολόγηση. Το σεμινάριο αυτό θα αρχίζει να γίνεται από το NLP το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. 3. NLP Master Practitioner: το 2ο έτος σπουδών στο NLP. Είναι 11 Σαββατοκύριακα, ένα ΣΒΚ κάθε μήνα που περιλαμβάνει βιωματικά σεμινάρια, ομαδικές και ατομικές εργασίες, παρουσιάσεις, και αξιολόγηση. 4. NLP Trainers’ Training: είναι το 3ο έτος σπουδών στο NLP με το οποίο κάποιος – αφού έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τα τρία προηγούμενα σεμινάρια σε πιστοποιημένα και αναγνωρισμένα Ινστιτούτα – πιστοποιείται ως «Εκπαιδευτής NLP». Αυτή τη στιγμή πιστοποίηση εκπαιδευτών στο NLP γίνεται στις ΗΠΑ στο NLP University in Santa Cruz California by Robert Dilts, στην Φλόριντα by Richard Bandler και στο Λονδίνο στο NLP Academy by John Grinder.

Για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση ή διευκρίνιση σχετικά με το NLP θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.